Przy doborze kreacji warto zwrócić uwagę nie tylko na jej fason i materiał. Bardzo duże znacznie posiada także dopasowanie jej koloru do typu karnacji!
Każda kobieta posiada inną urodę. Najczęściej stosuje się wtedy podział na cztery różne typy urody, a mianowicie na wiosnę, lato, jesień oraz na zimę. Każdy z nich posiada przy tym inny typ karnacji oraz kolor włosów.
Przy zakupie ubioru – odpowiedniej sukienki, bluzki czy żakietu warto także wziąć pod uwagę swój typ urody. Wtedy strój będzie mógł prezentować się jeszcze lepiej!
Spis treści
Typ urody – wiosna
Kobiety o tym typie urody posiadają najczęściej blond fryzurę, a także jasny kolor skóry. Kolor oczu może być niebieski, zielony, miodowy czy szarawy.
Do kobiet o typie urody wiosna polecane są przede wszystkim kreacje w kolorze brzoskwiniowym, koralowym, beżowym, żółtym, turkusowym czy zielonym. Najlepiej unikać bieli oraz czerni.
Typ urody – lato
Kobiety o letnim typie urody posiadają jasny odcień skóry, który łatwo się opala. Włosy mogą mieć różne odcienie brązu – od jasnego aż do ciemnego. Kolory oczu są podobne, jak u wiosny.
W przypadku tego typu urody polecane są przede wszystkim kolory pastelowe, w tym między innymi delikatne róże, błękity, beże, mięta. Ciekawie będą prezentowały się też bardziej nasycone odcienie, na przykład malinowa czerwień, butelkowa zieleń czy też kolor fioletowy.
Typ urody – jesień
Kobiety o tym typie urody często mają rude albo brązowe włosy. Odcień ich skóry jest jasny. Mogą mieć też piegi. Oczy mają kolor brązowy, zielony, rzadziej niebieski.
Kobiety o tym typie urody bardzo dobre prezentują się w kolorach ziemi, czyli w kolorach brązowym, zielony, beżowym. Również dobrym wyborem może być czerwony, pomarańczowy.
Typ urody – zima
Kobietę o tym typie urody można rozpoznać po jasnej lub oliwkowej cerze oraz po ciemnych włosach, niekiedy też czarnych. Oczy mają kolor szarawy lub niebieski.
Do tego typu urody najlepiej pasują kreacje o kolorach białym i czarnym, a także o innych intensywnych barach, na przykład czerwieni, granacie, butelkowej zieleni czy fioletu.